Neden Küpe Takarlar?


Neden Küpe Takarlar?

Şimdi bu kadar önemli sorunlar varken nereden çıktı küpe muhabbeti diyeceksiniz.

Demeyin…

Bazen ben bile neyi yazıyorum? Sosyal adaletsizlik gırra gidiyor ki artık zavallı bir vatandaş olarak bunu da uygulayanların sosyal devlet,sosyal belediye diyenlerin yaptığını görünce içim acıyor…

Birbirinizi hoşgörün, insanız incitmeyin dedikçe, yanımda berimde insanların birbirine kıyım yapmalarına,sevgisizliklerine şahitlik ettikçe içim acıyor…

En azından bilgi aktarımı yapayım da bir şeyler öğrenelim istedim.

Evet, erkeklerin sol kulaklarına taktığı küpe…

Ki benim büyük oğlumda takar pekte yakışır.

Galiba biz Türklerin kanında var bu…

Geçen gün yine küpe takan erkekler için çirkin laflar edenler oldu. Eee haliyle anneyim kanıma dokundu ki şuan da evladım vatani görevini yapıyor kısmetse Ekim ayın da burada efendi gibi her Türk gencinin yapması gerekeni yapıyor bedelli askerlik yapıldığı bir zamanı düşürsek oğlumun  6 aylık kısa dönem askere gitmesi bile insanlar da  şaşkınlık yaratıyor bu da garip bir durum ama neyse…

Evet, erkekler neden küpe takar Lütfen dikkatle okuyun;
      
‘‘Birçoğumuz bilmiyoruz aslında küpe takmanın çok eski bir Türk geleneği olduğunu Yavuz Sultan Selim’in küpeli portresini yadırgayanlarımız çok olmuştur içimizde.
Oysa Murat Bardakçı’nın gerek TV programlarından gerek makalelerinden bu portrenin gerçek olarak Yavuz Selim’e değil Savaştığı Şah İsmail’e ait olduğudur
İslam’a geçiş sürecinden sonra eski kaybettiğimiz birçok gelenekler gibi erkeklerin küpe takma geleneğini de kaybettik.

Sadece kaybetsek iyi küpe takan insanlara ahlaksızmış gibi kötü gözle bakmaya başladık.
Bu konularda araştırma yapan Ahmet Akyol anlatımlarında ve bazı kaynaklarda belirtildiğine göre Türk erkeklerde küpe takma âdetinde asıl önemli bulgu, Kıpçaklar’da baş gösteriyor şöyle ki:

Kıpçak töresinde bilgece kanunlar konulmuş.

Ülke, evladı için yaşardı.

Onların için kaygının en büyüğü gösterilirdi.

Daha sonrasında atasına sahip çıkabilmesi için çocuğu koruyabildiği en üst düzeyde koruyup dirayetli tutmaya çalışırdı.
Ailede küçük oğul baba evinde kalıp atasına, anasına yardım eder büyük oğul ise genelde orduda hizmet ederdi.

 Herhangi bir sebeple ailede tek oğul olursa delikanlının kulağına bir küpe takılırdı.

Askerde komutan küpeli askeri görünce onu tehlikeli görevlere vermezdi.

Çünkü Türk töresi ona bu yetkiyi vermezdi.

Soyu içerisinde sonuncu erkek olan kişi ise kulağında iki küpe taşırdı.

Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu.

Orduda herkesin hizmet etmesini zorunlu kılan zamanlarda erkekler için askerlik mecburi ve şerefli bir hizmetti ve askerliğini yapmamış erkeğe kız bile verilmezdi.
Kız vermeyi bırakın, kızlar askerlik yapmamış erkeği var bile saymazlardı.

Küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü Türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkânını koruması açısından cengâverler için sadece toplumsal bir nişan görevi görmüştür.

 Kulağı kesik dediğimiz zaman hepimizin aklına aşağı yukarı aynı tipleme gelir..Her şeyi duyan, her şeyden haberdar olan, fırıldak görünümlü insanlar.

Bazı durumlarda çapkın erkekler içinde bu tabir kullanılmakta ki, bu biraz daha gerçek anlamına uygun olsa gerek..

Sebebine gelince hemen izah edeyim;
Eski Türklerde zina çok büyük bir suçtu ve cezası idamı gerektirirdi. Tabi kesin ispatlanamayan vakalarda yok değildi..Böyle durumlarda , zan altında kalan sanığın kulağındaki küpe hızla çekilerek kulaktan alınır ve kulağındaki kesikle toplumda işaretlenirlerdi..
İşte bu ceza Türkçemize "kulağı kesik" tanımlamasını getirmiş, ama zamanla bu deyimi çok kullansakta neden böyle dediğimizi unutmuşuzdur.
Peki o zaman Türk erkekleri küpemi takıyordu diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Cevabı evet. Bir çok Türk boyunda, hatta dervişlerde bile küpe takma adeti vardı..
Ama bu küpeler kadınlarınkinden farklı ve süs maksatlı değildi. Mesela bazı farklı kaynaklarda Oğuzlarda takılan küpelerin askeri rütbeleri gösterdiği bile yazılır..Bunlar arasında en ilginci ise son derece savaşçı bir boy olan Kıpçak erkeklerini taktıkları küpelerinin hikayesi olsa gerek..
Şöyle ki;
KIPÇAK TÜRKLERİNDE KÜPENİN HİKÂYESİ
Türk töresinde Devletin devamı için soyun üremesi, evladın yaşaması gerekliydi..Türk halkı evlatları için kaygının en büyüğü gösterir atasına, soyuna sahip çıkabilmesi için çocuğu koruyabildiği en üst düzeyde koruyup dirayetli tutmaya çalışırdı..Ailede küçük oğul baba evinde kalıp atasına, anasına yardım eder, büyük oğul ise genelde orduda hizmet ederdi.Herhangi bir sebeple ailede bir oğul olursa delikanlının kulağına bir küpe takılırdı. Askerde komutan küpeli askeri görünce onu tehlikeli görevlere vermezdi, çünkü Türk töresi ona bu yetkiyi vermemişti. Kulağında küpe olan savaşçıları diğer savaşçılar daha bir kollar, gözetir, korurlardı..Soyu içerisinde sonuncu erkek olan kişi ise kulağında iki küpe taşırdı. Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu.

Erkeklerin kulaklarına küpe takma âdeti yalnız Türklerde değil, eski İranlılarda ve İsraillilerde de vardı. Ama bu milletlerde küpe bir esaret alâmetinden başka bir şey değildir. Buna rağmen bizim kaynaklar küpenin Türk hükümdarları ve beyleri tarafından takılmakta olduğunu yazıyorlar..
Yani Türkler arasındaki bu âdetin böyle bir düşünce ile alâkalı olmadığı nettir. Dahası kaynaklarımızda, küpenin Türk hükümdarları ve beyleri tarafından takıldığı yazılır.Oğuzlar’ın İslâmiyet’ten önceki hayatlarını destanî bir şekilde anlatan Dede Korkut kitabında ise Oğuz beylerinin altın küpeli olduklarından bahis olunduğunu okuyan arkadaşlarımız bilirler.. Çin kaynaklarının verdikleri bilgilere göre ise, Kırgız Türkleri de kulağa halka, yani küpe takarlarmış..

Türk erkeklerinin küpe hikâyesi bu kadarla da değildir. Onlar “balbal”larında da bunu uygulamışlardır. ( Balbal, Türk hanları ve Alplerinin mezarları üzerine anılmaları için dikilen heykellerdir.) Bu yiğit savaşçılarının mezarları üzerine yapılan bir çok "balbal"lın başlarında serpuşlar, ellerinde silahlar, kulaklarında ise küpeler vardır....
Belli ki sağken kulaklarına taktıkları küpelerin anlamı , öldükten sonra mezar taşlarına takmak isteyecek kadar  derin olsa gerek..’’
Kaynak:
Türklerin ve Bozkırın Eski Tarihi,
Murad Adji,

 Bir küpenin ne çok anlamı varmış değil mi? Yani sadece 3.cinsiyet dediğimiz (bana göre öyle) bireylerin tercih ettiği bir aksesuar olmadığını bir kez daha kaynaklardan ve kazılardan görmüş, öğrenmiş olduk.

Aslında Eski Türk Kültürün de her davranışın, her rengin oldukça doğru ve Türk ırkına yakışır olduğunu görebiliyoruz.

Nasıl ki kadına verdikleri önemi, Cengiz Han’ın “ ben hepinizin hanı Cengiz Han’ım. Bu da benim Han’ım  Börte’dir. Sözleriyle anlayabiliyoruz.

Ah! Keşke Araplaşmamıza izin veren bir nesil hiç var olmamış olsaydı!

Şimdilik her zaman olduğu gibi hoşça kalın,akıl ve beden sağlığınızı korumaya çalışın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünün Ardından…

UYANIŞ...

Kayıp Nesil...