ÇOCUKLARI İNTİHARA SÜRÜKLEYEN MOMO OYUNU



ÇOCUKLARI İNTİHARA SÜRÜKLEYEN MOMO OYUNU

Yıllardır teknolojinin yanlış kullanılmasından çıkacak olumsuzlukları bilim insanları, eğitimciler ve ben anlatıp durduk yıllar içinde yaşanan olumsuz dönütler neticesinde sürekli uyardığımız ebeveynler ısrarla genç dimağları daha tazecikken bu olumsuzluklarla karşı karşıya getirmeyi başardılar.
Eskiden farkında olunmadığını düşünüp ‘‘iyilik yapmaya çalışırken kötülük yapıyorsunuz’’ diyerek olaya daha yumuşak bakıyordum. Ancak artık bunu demiyorum sayın ebeveynler evlatlarınıza isteyerek bilerek zarar veriyorsunuz ki çocuk gelişimdeki sakıncaları bir bir her yerde anlatmış olsak da ısrarla bildiğinizi yaparak çocukların bu çirkin dünyayla tanışmasına yol açtınız.
Ben yinede yazıyorum teknolojik aletlerle çocukları en az 5 yaşına kadar tanıştırmamamız lazım televizyon zaten 2 yaşına kadar seyrettirilmemeli ve daha sonraki yaşlarda süreli olarak seyretmelerine izin verilmesi gerekir ayrıca en az ortaokul 3.sınıfa kadar çocuklara cep telefonları alınmamalı alma zorunluluğu varsa bu  da gerektiği zaman, internet bağlantısı olmayan telefon olarak verilmeli.
Şimdi görüyorum ki ufacık bebelerin önüne bu aletler konuyor ve çocuklar bunlarla oyalandırılıyor.
Bu hafta yaşadığım bir olaydan sonra Momo karakterinin ne olduğunu araştırdım. Nedeni 1.sınıf öğrencimin babasının gelip çocuğunun artık akşam tek başına hiçbir şey yapmadığını anlatmasıyla olayın ne kadar vahim durumda olduğunu fark ettim. Sınıfında bu oyunu oynayan çocukların saçma sapan anlatımlarıyla öğrencim korkulu günler geçiriyordu.
Bakın bu korkunç oyunun çocuklara neler yaptığını sizle paylaşıyorum. Lütfen dikkatlice okuyun daha sonra da yapabileceğiniz önerilerim olacak.
Ulusal İnternet Güvenliği Dairesi tarafından ailelere gönderilen uyarılarda Momo’nun çizgi filmlerin yanı sıra sürpriz yumurta, oyun ve ürün tanıtımı ve Minecraft videolarında görüldüğüne dair haberlere dikkat çekilerek, “YouTube’un zararlı içeriği izlemesine rağmen, silininceye kadar bunlar binlerce kişiye ulaşılabilir ve silindikten sonra tekrar yüklenebilir” denildi.
İNTERNET DAİRESİ’NİN UYARILARI NELER?
Çocuklarınıza Momo’nun bir insan olmadığını ve onlara doğrudan zarar veremeyeceğini anlatın.
İnternetteyken çocuklarınızı yalnız bırakmayın, ne izlediklerine dikkat edin.
Çocuklarınızdaki davranış değişikliklerini gözleyin, onlara sürekli konuşun.
Güvenlik ayarlarında çocuklarınızın erişebileceği içeriği sınırlayın. Şüphelendiğiniz hesapları engelleyin. YouTube’da bir sonraki videoyu otomatik olarak oynatma seçeneğini kaldırın.
YOUTUBE: MOMO’YLA İLGİLİ HİÇBİR BULGU YOK
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, YouTube ise Momo’nun sitedeki videolarda belirdiğine işaret eden hiçbir bulgu olmadığını açıkladı.
YouTube sözcüsü, “Medyada yer alan haberlerin aksine, Momo ya da Momo’yu özendiren içeriğe dair hiçbir kanıt yok. Bu tür içerikler kurallarımıza aykırı ve hemen kaldırılır” dedi.
WhatsApp üzerinden yayılan Momo oyununda korku filmi karakterine benzeyen bir figür, çocuklardan kendilerine zarar vermelerini istiyor ve sonunda intiharla sonuçlanabilecek bu talimatları yerine getirmeyenleri tehdit ediyor.
Arjantin’de 12 yaşındaki bir çocuğun geçen Ağustos’taki intiharı Momo’yla ilişkilendirilmişti.
“5 YAŞINDAKİ ÇOCUK MOMO’NUN TALİMATIYLA SAÇINI KESTİ” İDDİASI
İngiltere’de beş yaşındaki bir çocuğun Salı günü ‘çizgi film izlerken beliren Momo’nun talimatıyla saçlarını kesmesi’ endişeye neden olmuştu.
Cheltenham kentinde yaşayan Sam Barr adlı bir anne, kızı Jemma’nın saçlarını neden kestiği sorusuna “Momo istedi. Momo bana bundan sonra ne yapmam gerektiğini söyleyecek. Uyurken bir gözünü açık tut” dediğini anlattı.
Barr, “Tanrı’ya şükürler olsun sadece saçlarını kesti. Daha kötüsü olabilirdi” dedi.
“MOMO’YLA İLGİLİ HABERLER MOMO’DAN DAHA BÜYÜK BİR RİSK”
İngiltere’de Momo’yla ilgili endişeler, Facebook’ta son 24 saat içinde en çok paylaşılan içeriklerden biri oldu. Ancak internet güvenliği ve çocuklara yardım örgütü uzmanları Momo konusunda gereksiz bir panik havasının yaratıldığını öne sürüyor.
Samaritans ve NSPCC adlı yardım kuruluşları, İngiltere’de Momo yüzünden zarar gören kimsenin olmadığını belirterek “çocukları kendilerine zarar vermeyi düşünmeye sevkedebileceği” için bu haberlerin daha riskli olabileceğine dikkat çekti.
İnternet Güvenliği Merkezi medyaya “sahte haber” yaymakla suçlarken çocuklara yardım örgütü NSPCC’nin açıklamasında “Bizi arayan medya mensuplarının sayısı, çocukları için endişelenen ailelerin sayısından fazla” dedi.
Samaritans adlı örgüt ise medyayı intiharlarla ilgili haberlerin verilmesine dair kurallara uyması çağrısı yaptı.
Haberlerin yalanlama paniğinin olması doğal, çünkü ‘‘evet’’ denildiğinde olayın boyutları değişecek ama ben bir bir yaşadığımı sizlerle paylaşabilirim?
Öğrencimin sohbet esnasında bana söylediği şuydu; ‘‘kapı kendiliğinden açılıyormuş ve kapının arkasından Momo çıkıyormuş yüzü çok korkunçmuş bizi öldürebilirmiş’’ Seray teyze (öğrencilerim genelde teyze derler) bu çocuk daha 7 yaşında sanal dünyayla tam tanışmamış olan bir öğrencim ancak çevrenin etkisinden elbette kurtulamıyor.
Babaya verdiğim önerinin aynısını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle ilköğretim de yaşanan bu durum için sınıf öğretmeniyle daha sonra rehber öğretmenle konuşmanız gerek olayın kökünden çözülmesi için aileler bilgilendirilmeli.
Çocuğunuz bu durumdan etkilenmişse ve siz Momo gibi karakterleri somut hale getiremeyecek yetiye sahip değilseniz ki Momo’nun fotoğrafını görmediyse asla göstermeyeceksiniz. Mutlaka bir psikoloktan ya da çocuk gelişimi uzmanından ya da okulöncesi öğretmeninden yardım görün.
Çocuklara soyut kavramı somut hale getiremediğiniz sürece buna benzer olayları mantıklarına oturtamazsınız.
Böyle bir durumu fark ettiğiniz an lütfen önemseyin!
Şimdilik her zaman olduğu gibi hoşça kalın, akıl ve beden sağlığınızı korumaya çalışın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünün Ardından…

Neden Küpe Takarlar?

Hadi Yine İyiyiz…