P*ktan Siyaset

P*ktan Siyaset

Geçen hafta sonu eğitim ve toplantı için Hatay’daydım. Bu sefer gittiğim bir şehri gezme fırsatı buldum. İşte bu “ p*ktan siyaset”i neden başlık olarak kullandığımı size anlatacağım.

Gittiğim şehirler de tarihi yerlere gitmek, müze gezmek her zaman ilgimi çeker.Bu sefer şanslıydım bir rehberimiz vardı.

Evet, daha önce Efes Harabeleri’nde de gördüğüm hamamlar, kanalizasyon sistemleri ve o muhteşem latrinalar…

Latrina, Antik Roma zamanındaki açık alanlarda duvarsız sıralanmış umumi tuvaletler.

İşte onlar burada da karşıma çıktı. Otel Müze, bilmiyorum hiç duydunuz mu?

Otel inşaatı başlıyor ve temel atmak için kazı çalışmasın da arsanın için de tarihi kalıntıların varlığı fark ediliyor. Milyon dolarlar harcanıyor, rehberin anlattığına göre 13 medeniyetin var olduğu Hatay’da her yerin tarihi kalıntılarla dolu olduğu ifade edilirken bu çalışmada da sadece 3 medeniyetin çıkarılabildiğini anlatıyor.

Otel sahibi bastırmış parayı, adına müze yapmış daha ne olsun. Kültür Bakanlığına bir müze kazandırılırken,  60  çelik kolon üzerine iki katlı otel de oturtulmuş.

Aslın da çok komik bir görüntü.  Düşünün kendi adınıza şahsa özel bir müze. Otelin de ücreti oldukça yüksek, keyfe bakar mısınız? Camlı bölmelerden başınızı azıcık eğiyorsunuz altınız da Roma Şehri…
Ne diyelim paranın gücü…

Neyse ben tekrar Latrinalara döneyim.

Latrinalar: Roma döneminde kapalı alanlar, lazımlıklar, tek kişilik mekânların yanında büyük ve çok kişiye aynı anda hizmet veren, herkesin kullanabildiği düşük vergili olduğu düşünülen yapılar da yer almış. Kentin önemli mimari yapıları arasına giren bu yapılara “latrina” adı verilmiş.

Zengin vatandaşların evlerinde tuvalet yapılarına rastlanırken evine kanal yaptırmaya gücü yetmeyenler için umumi tuvaletler (latrina) tasarlanırmış. Birden fazla kişinin tuvalet ihtiyacını karşılayan latrinalar aynı zamanda yan yana yapılan oturaklar sayesinde insanların sosyal ve siyasi olayları konuşabildiği bir sistem hâlini almış.

Antik Roma İmparatorluğunun tuvalet kültürünü araştırdığınız da size yazdığımdan çok daha fazlasını göreceksiniz.

Burada ki önemli detay halkın ya da toplumda ileri gelenlerinin hacetini giderirken bu durumu sosyalleşme ve siyasi konuları paylaşma zemini olarak kullanması.

Düşünün siyasetçiler hem hacetlerini gideriyor hem yeni kanunlar çıkarıyor ve imparatorluğun siyasi kimliğine yön verecek ciddi kararlar veriyor.

Anlayacağınız ta o günden bugüne hep p*ktan siyasetler yapıldığı için medeniyetler, ülkeler demek ki bu yüzden yok olup gitmiş.

Hala da p*ktan siyaset yapılırken ve p*ktan siyasilerin kararları uygulanırken olan askerimize, halkımıza olmuyor mu?

Boşu boşuna “siyaset p*kutan iştir” denmemiş.

Peki, biz ne zaman bu latrinalardan kurtulup temiz siyaset yapmaya, aklıda kanalizasyona karışmayan siyasetçi olmaya başlayacağız?

Benim savaşım yokken askerim kuş gibi vurulup şehit oluyorsa, Türkiye vatandaşıyken azınlık duruma düştüysem, açlıktan insanlar kendini yakıyorsa, şiddet, taciz, tecavüz almış başını gidiyor hiçbir insanın yüzü azıcık gülmeyip toplum olarak çıldırma noktasına geliniyorsa…

Galiba maalesef hiçbir zaman…

Şimdilik her zaman olduğu gibi hoşça kalın, akıl ve beden sağlığınızı korumaya çalışın!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünün Ardından…

Neden Küpe Takarlar?

Hadi Yine İyiyiz…