ANNE VE BABA DEĞİL EŞLER BOŞANIYOR

ANNE VE BABA DEĞİL EŞLER BOŞANIYOR

Okurlarımdan gelen istek doğrultusunda bu hafta size boşanma ve boşanmanın çocuk üzerindeki etkilerini anlatacağım. Türkiye’de boşanma oranlarının yıllara göre dağılımına bakıldığında gözle görülür bir artış vardır. Farklı kişilik yapısına, kültüre, alışkanlıklara sahip iki insan tarafından kurulan aile, beraberinde çatışma ve uyumsuzlukları getirebiliyor. Çiftler, güzel hayallerle başladığı evliliklerinde her zorluğu aşacaklarını, mutluluklarını birlikte paylaşarak çoğaltacaklarını düşünürken sorun çözmek yerine aile birliği içerisinde sorun üreten iki ayrı insan oluveriyor. Bu durumda da boşanmak kaçınılmaz son oluyor.

Yetişkinleri bu zorlu süreçte en çok zorlayan konu ise kuşkusuz en değerli varlıkları çocuklarının ruh sağlığı oluyor. “Çocuğum biraz daha büyüsün öyle evliliği bitirelim”, “daha çok küçük ona nasıl anlatacağız?” “ya beni suçlarsa” gibi düşünceler bu süreçten geçen ebeveynlerin ortak sorunları. Anne babası boşanmış çocukların psikolojik sorunlar yaşamaları açısından diğer çocuklara göre daha fazla risk altında olduğu bilgisi mevcuttur. Öte yandan yapılan araştırmalarda sırf çocuğun iyiliği için anlaşmazlıkların olduğu bir evliliğin devam ettirilmesi, fiziksel şiddete, yüksek sesle evde olan kavgalara, huzursuzluklara şahit olan çocukların, boşanmış ailelerin çocuklarına göre daha uyumsuz oldukları belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar çocukların mutsuz bir ailede yaşamak yerine anne ve babalarının boşanmalarını tercih ettiklerini gösteriyor. Bu bilgiler ışığında görüyoruz ki çocuğun düzenini bozmamak adına evliliğin devam ettirilmesi istemeden de olsa çocuğa daha büyük zararlar veriyor.

Evlilik ne kadar kötü olursa olsun boşanma eylemi gerçekleştikten sonra çiftlerin yaşadığı boşluk hissi üstesinden gelinmesi gereken önemli bir konudur. Boşanma ve boşanma sürecine gelene kadar ki zamanda çiftler birbirini incitir ve her iki taraf da kendini istenmeyen taraf olarak algılar.  Boşanma kişinin öz güvenine, benlik saygısına olumsuz müdahale eden bir durumdur. Bunların yanı sıra bir de çocuk varsa durumlar biraz daha karmaşık hale geliyor. Çocuğa boşanma kararı aldığınızı somut, sade ve yalansız bir dille anlatmanız gerekir. Anne ve baba olarak her zaman onun yanında olduğunuzu sadece artık karı koca olarak aynı evde yaşamayacağınızı belirtmeniz gerekir. Belirsizlik çocukların kaygı ve korku yaşamalarına sebep olur. Bu yüzden boşanma sonrası çocuğun düzeni hakkında bilgi verilmesi gerekir. Şartlar müsaitse okul veya diğer sosyal çevrelerinin değiştirilmemesi uygun olacaktır. Örneğin, hafta içi anneyle kalacağı, hafta sonu babasının yanına gideceği, her iki evin de onun evi olduğu belirtilmelidir. Hafta sonu babayla olacak olan çocuk ile sadece gezme, eğlenme aktivitesi değil, hafta içi annenin aldığı okul, ders sorumlulukların hafta sonu da baba tarafından devam ettirilmesi gerekir. Böylelikle çocuğun gözünde anne baba eskisi gibi sorumlukları paylaşmaya ve onunla ilgilenmeye devam etmiş olacaktır.  Her iki evde de çocuğun düzeni olmasını öneriyoruz. Velayet kararı çocuğa bırakılmamalıdır. Çünkü hiçbir çocuk anne babası arasında seçim yapmak istemez. Bu kararı vermesi gereken kişiler yetişkinlerdir. Ebeveynler eğer çocuğun en az zararla bu süreci atlatmasını istiyorsa, çocukları ebeveynler arası mesaj taşıyan bir konuma sokmamaları,  birbirleri hakkında çocuğa suçlayıcı cümleler kullanmamaları, çocuğun sağlığını, eğitimini öne sürerek herhangi bir tartışma sebebi aramamaları, anne baba dışında diğer akrabaların da böyle bir tutum içerisine girmesini engellemeleri gerekiyor.

Son olarak, söylemeliyim ki her çocuk anne babasıyla birlikte aynı evde mutlu bir hayatı geçirmek ister. Aksi olması, çocuklarınıza kötülük yaptığınız, haksızlık yaptığınız anlamına gelmiyor. Siz anne baba olarak tüm sorumluluklarınızı yerine getirdiğiniz sürece, çocuğunuzun bu karmaşanın arasında kaybolup gitmesine izin vermediğiniz sürece, mutlu ve huzurlu bir çocuk yetiştirmeniz için hiçbir neden kalmaz. Unutmayın ki anne ve baba olarak çocuklarınızdan değil sadece eşlerinizle boşanıyorsunuz.


Şimdilik her zaman olduğu gibi hoşça kalın,akıl ve beden sağlığınızı korumaya çalışın!  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünün Ardından…

UYANIŞ...

Kayıp Nesil...